Am fost la Protectia Copilului, la Intalnirea trimestriala si sunt a 2-a pe lista pentru grupa 2-3ani!!! Iasi-ul e al 2lea dupa Bucuresti ca numar de familii adoptatoare si, in genere copiii adoptati de ieseni sunt din orasele invecinate: Botosani, Suceava, care au putine familii si unde timpul de asteptare este infinit mai mic.
Atentie!!! cand completati cererea pentru copil, astfel:
Varsta – in genere veti fi potriviti cu un copil de varsta maxima acceptata de dvs si e si firesc sa fie asa ( mai multi copiii mai marisori sunt declarati adoptabili – cu cat creste segmentul de varsta, creste si numarul de copii adoptabili – bebelusii sunt foarte putini). Asa ca alegeri cu intelepciune, fara sa va fie rusine, sa fiti fortati, sa va ganditi ca asteptati mai mult. Fiecare asteapta atat cat trebuie sa astepte, nici un minut mai mult sau mai putin, si, cei care au nascut, sau au adoptat pot depune marturii incredibile despre coincidente minunate… Astfel, ca un exemplu: – 0-2 ani iseamna un copil de pana in 3ani fara o zi; 0-3 inseamna aproape 4ani (in genere copilul cu care veti fi potriviti are 3,2-3,11 luni)…si tot asa
Sexul – in genere sunt mai multe solicitari pentru fete (2:1), asa ca daca bifati indiferent de sex, in genere veti fi potriviti cu un baietel, iar daca solicitati o fetita veti astepta mai mult. Dar bifati ea va doriti (spre diferenta de o mama naturala aici puteti alege)

Intarzieri in dezvoltare – pentru ca in general bebelusii sub 1 an sunt imposibil de adoptat, copiii dupa 1 an pot avea intarzieri in dezvoltare datorita nestimularii suficiente…recuperabile mai repede sau mai greu, dar puteti apela la specilaisti, asa ca bifati aceasta casuta (dezvoltari fizice – e mic, e slabut, e insuficient dezvoltat, de vorbire – in loc de 100 stie 20de cuvinte si acelea stalcite…)
Fratii – daca nu ati avut niciodata un copil, am observat ca ultimele tendinte sunt sa nu se recomande adoptia a doi sau mai multi copii de varste diferite, cu probleme diferite, pentru ca pot deveni o povara prea mare pentru familie si familia extinsa, sunt mai greu de gestionat, chiar si in situatii banale (cand trebuie sa mergeti la doctor, trebuie sa va internati cu unul din ei, trebuie sa duceti unul la cresa si unul la scoala, nu mai zic de diferentele de traume afective, personalitate, caracter, pierdere cu care trebuie sa faceti fata).
Familiile pe car ele cunosteti, s-au adaptat treptat la viata cu 1-2…corpii, si cu siguranta si ei au avut momente de paralizie la inceput. Dar doi copii care vin amandoi odata va vor solicita foarte mult. Uneori poate fi si mai usor, ei deja au o baza afectiva in celalalt, asta cand nu au fost despartiti…dar cazurile sunt rare…
Daca totusi va hotarati pentru frati, aveti grija sa va puteti baza pe cat mai multe persoane care sa raspunde prezent atunci cand le veti solicita ajutorul.
Sa dea Domnul ca fiecare sa ne gasim copilul!
Lasă un răspuns