• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Căsuța din Poveste

despre tot ce e frumos și bun

  • Prima pagină
  • Personale
  • Stil de viață
  • Mămică adoptivă
  • Rețete
    • Dulci
    • Sărate
    • Pâine de casă
    • Conserve
  • Ațe colorate
  • Săpun de casă

Cum sa traiesti relaxat cu un animal de companie

august 19, 2013 scris de: Anca 13 Comentarii

Parintii mei au plecat in vacanta si mi-au lasat pisicul lor in grija… A fost o saptamana fooooarte lunga, pisicul nu avea stabilita nici o regula (stia doar sa se duca la ladita cu nisip).
Am observat ca multe persoane care iubesc”prea mult” animalele nu le impun reguli si acestea ajung sa le domine. Eu am un motan de 4 ani, care desi respecta regulile casei este in continuare simpatic si cu personalitate. Nu se freaca de picioarele nimanui care intra in casa, cand stam la masa, nu cerseste la masa, nu se urca pe masa/dulap…, nu scoate lana din saltele/canapea ascutandu-si ghearele, se duce numai la locul lui si mananca, bea apa/ isi face nevoile.

Cei care vin in vizita sunt tare surprinsi ca motanul meu intelege ce inseamna o comanda “Shuba iesi afara”, fara sa trebuiasca sa urlu sau sa o repet, sau ca Nu, este nu. Am tinut si un catel cateva luni, si…pot spune ca e si mai usor cu un catel – sunt mult mai isteti si mai cuminti.
Nu o sa vorbesc de avantajele/dezavantajele unui animalut, fiecare stie ce e mai bine pentru el/ei, dar daca totusi va luati unul trebuie sa tineti cont de anumite reguli.

Reguli de succes pentru o buna convietuire cu animalul:
Regula regulilor: nu ii permiteti sa fie agresiv cu dumneavoastra, copiii, celelalte animale!

Prima regula – nu hraniti animalul in timp ce dumneavoastra mancati, niciodata! Nu are de ce sa va fie mila daca atunci cand e pui cerseste uneori mancare – mai tarziu va va fi mila de dumneavostra si de invitatii care se vor simti tare incomodati de insistentele animalului. Animalul mananca mancarea lui, din castronul lui, undeva pe hol/terasa/capat de bucatarie, nu sub masa, nu langa masa si nu in timp ce dumneavoastra mancati. Ignorati-l cand cere! Eu la mtoan ii dau crantanele de calitate si apa si atat. Catelului ii dadeam si mancare.

A doua regula – Animalul trebuie sa stie cuvantul NU! La inceput insotiti cuvantul “Nu” cu o bataie din palme, sau inmuiati-va mana sub jetul de apa si stropiti-l, il va speria/deranja (cand va musca in joaca, zgarie (cat e pui), cand se urca pe masa/dulap/scaun…, cand se joaca cu perdeaua…cand incearca sa-si ascuta ghearele de canapea, cand il aduceti de afara si-o zbugheste pana-n partea cealalta a apartamentului/casei cu labutele murdare…)

A treia regula – rutina – animalul trebuie sa aiba o rutina de scos afara (daca e catel), mancat, jucat, dormit. Pentru a dormi linistiti incercati atunci cand e pui sa-l obositi inainte de a va duce la culcare, jucandu-va jocuri mai solicitante fizic pentru animalut.

A patra regula – nu folositi violenta – cu cat veti fi mai violent cu el, cu atat va fi mai violent la randul lui.

A cincea regula – creati-i un loc al lui – un cosulet, un colt in care sa puneti o paturica, sub un scaun…Locul unde mananca si unde isi face nevoile sa fie acelasi de fiecare data daca se poate, daca e pisica, oferiti-i un loc unde sa-si ascuta ghearele – eu am un picior de la masa din bucatarie (e din metal) invelit in sfoara de canepa pe care-o schimb periodic si numai acolo si le ascute, sau o bucata de scandura dintr-un lemn moale sprijinita de un perete.
A sasea regula – distrati-va! De asta aveti animal, ca sa va jucati cu el, sa va ofere caldura, confort si prietenie, dar nu faceti concesii la nici o regula.

Pentru catei – cat e pui isi va face nevoile pe unde apuca, puneti-i o paturica absorbanta (sunt la petshop) si urmariti-l! Cateii isi cauta locul – puneti-l repede pe paturica (cand e foarte mic). Pe la trei luni duceti-l afara de 3-4 ori pe zi, de cate ori isi cauta locul (se invarte, miroase, cauta efectiv), ideal ar fi sa fiti in concediu atunci cand doriti sa-l deprindeti pe catel care-i treaba cu WC. Cand il vedeti ca se invarte repede afara! Afara nu inseamna ca alergam si ne jucam, stam in acelasi loc, pe loc, 1-2 metri ne invartim in ideea ca sa inteleaga pentru ce am iesit. Cum face laudati-l si repede sus. Plimbarile de placere trebuie sa se diferentieze clar de cele pentru nevoi.

Animalele intra in calduri si atunci e o perioada destul de stresanta si pentru animal si pentru stapan  – eu l-am castrat la 6 luni inainte sa se manifeste in vreun fel de frica stropitului si a agresivitatii de care auzisem. Daca nu vreti pui castrati-l, ii faceti si lui si dumneavoastra un mare serviciu.

Distribuie în rețelele sociale:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide în fereastră nouă)

Publicat în categoria: Personale Etichete: casuta, familie, personale

Articolul precedent « Sentimentul de siguranta
Articolul următor Jurnalul unei femei simple 10 »

Reader Interactions

Comentarii

  1. coco

    august 20, 2013 la ora 6:37 am

    sunt niste draguti cand te atasezi! avem si noi pe Bijou!

    Răspunde
    • admin

      august 20, 2013 la ora 10:05 am

      Si eu am un shuba-motan si un Pipin-catel. Sunt minunati, si ne fac mai veseli, mai relaxatgi, mai buni

      Răspunde
  2. Alina

    august 20, 2013 la ora 7:09 am

    Sunt de acord cu articolul, doar ca as spune ca (,) cateii nu sunt mai isteti decat pisicile. Ci pisicile sunt mai independente, fac ce vor ele si dau impresia ca sunt prostute. Dupa 14 ani de crescut pisici si 25 de crescut catei, pot sa spun lucrul asta.

    Răspunde
    • admin

      august 20, 2013 la ora 10:08 am

      Cred ca IQ daca se poate vb la animale de asta ca pisicile pot fi mai istete,dar ca inteligenta emotionala, cateiii nu se compara cu pisicile – pot fi certati si in secunda doi daca ii strigi vin bucurosi de tot si ne iubesc neconditionat. N-as zice ca matzele iubesc neconditionat – nu a mea:))

      Răspunde
    • Anonim

      august 20, 2013 la ora 11:55 am

      Ha, pai ce matza iubeste neconditionat?! Cred ca niciuna ;))

      Răspunde
  3. Iuliana M.

    august 20, 2013 la ora 8:01 am

    Trebuia sa fi citit postul asta acum vreo 11 ani cand a intrat dl Goe in familia noastra. A fost dintotdeauna rasfatatul si alintatul tuturor, asa ca acum el e stapanul nostru si al intregii case :))

    Răspunde
    • admin

      august 20, 2013 la ora 10:08 am

      :)) Iuliana mie dl Goe mis e apre un animalutz minunat, sigur va ofera cu muuulta dragoste, caldura si dragalasenii

      Răspunde
  4. Nicol

    august 21, 2013 la ora 8:24 pm

    bune sfaturi;voi tine cont, caciprima regula o mai incalc uneori;cand mancam noi ii mai duc si ei cate ceva, daca cere!

    Răspunde
  5. admin

    august 22, 2013 la ora 4:56 am

    :* ma bucur daca sunt cuiva de folos…eu am fost in vizite unde animalutul cersea si era neplacut, cred ca atunci cand suntem numai noi nu ne dam seama 🙂

    Răspunde
  6. mihaela

    august 26, 2013 la ora 3:18 pm

    Pisica a invatat de voie de nevoie regulile, numai ca este absolut imposibil s-o determine cineva pe bunica-mea sa le respecte, mno pot sa cert eu pisoiul cand ea il invata fix pe invers ? 🙂

    Răspunde
  7. admin

    august 26, 2013 la ora 4:06 pm

    :)) stiu…in general celor mai in varsta le este mila. Catelul pe care l-am tinut eu nu manca de la motanul meu, stia ca nu este castronelul lui asa era de cuminte. In schimb acum mananca si felii de rosii din salata aruncate sub masa – ii este mila stapanului lui ca sta si se uita cand ei mananca . Uneori nu e sanatos nici pentru animal sa manance tot ce pica de la masa, dar e greu de dezobisnuit stapanul…

    Răspunde
  8. Anonim

    octombrie 1, 2013 la ora 1:14 pm

    Noi cand ne asezam la masa…mancam toti.Adica pe scaune la masa noi si langa masa Blacky care manaca din castronelul ei……..Toti mancam in acelasi timp!

    Răspunde
    • admin

      octombrie 2, 2013 la ora 5:27 am

      Este o idee si asta daca e educat catelul :), doar ca…ce catei cunosc eu papa repede si apoi stau si se uita in gura celor de la masa sau cersesc…cred ca se potriveste la rasele linsitite sau la cateii adulti…eu am incercat cu un labrador metoda (cand mancam la tara afara), dar infuleca repede si apoi plangea ca sa mai priemeasca (mai ales daca durau mult mesele) 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Ma numesc Anca. Sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad, sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu ate, culori, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste 🙂 unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici.

Puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

“Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.”

Comentarii recente

  • mihaella la Simplify
  • Maria la Simplify
  • Simona la Simplify
  • madalina365 la Simplify
  • o femeie la Simplify

Footer

ancapoveste

ancapoveste
Instagram post 2340238407061351759_7353501006 Instagram post 2340238407061351759_7353501006
Instagram post 2337289526162243401_7353501006 Instagram post 2337289526162243401_7353501006
Best place on Earth Best place on Earth
Best cake 🍒 Best cake 🍒
Instagram post 2333372053222463226_7353501006 Instagram post 2333372053222463226_7353501006
Instagram post 2332889870783416003_7353501006 Instagram post 2332889870783416003_7353501006
#crescento.creatoridepahare, #littleblackcup #crescento.creatoridepahare, #littleblackcup
Instagram post 2330031877733690552_7353501006 Instagram post 2330031877733690552_7353501006
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Copyright

Toate articolele și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Căsuța din Poveste. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Categorii pe blog

Arhivă

Copyright Casuta din Poveste © 2021 · Website realizat de Artisan Web

Folosim cookie-uri pentru evidența numărului de vizitatori și alte chestiuni funcționale. Nu colectăm date personale în alte scopuri decât cele esențiale pentru buna-funcționare a site-ului.. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Confidențialitate

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.
Necesare
Întotdeauna activate

Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Non-necesare

Orice cookie-uri care nu pot fi deosebit de necesare pentru funcționarea site-ului web și sunt utilizate special pentru colectarea datelor cu caracter personal ale utilizatorului prin intermediul analizelor, anunțurilor și al altor conținuturi încorporate sunt denumite cookie-uri inutile. Este obligatoriu să obțineți consimțământul utilizatorului înainte de a rula aceste cookie-uri pe site-ul dvs. web.