Intr-o zi am mers in piata sa iau ciresele de zi de zi, era o batranica cu flori de trandafiri roz si parfumati, de dulceata, 1 leu gramajoara. Initial am luat 6, dar pentru ca mai avea doar 4 i-am luat pe toti, fara niciun scop, doar ca sa ma bucur de parfumul florilor. O colega ma intreaba daca fac dulceata asa ca…am facut dulceata.
Acasa i-am spalat, scurs, desfacut petalele de pe floare. Am avut 400g de petale. 300-350 am folosit la dulceata, 50 le-am pus intr-o sticla de sticla intunecata de la un vin si deasupra lor am turnat otet. Au trecut 2 saptamani, are o culoare si un miros minunat. Eu ii fac frectii Ilincai cand are febra si mereu, imi aminteam ca bunica avea otet cu petale, pe care-l incalzea pe soba inainte sa-mi faca frectie si ca acesta mirosea minunat.
Chiar daca nu muriti dupa aceasta dulceata, este o placere sa o faceti, sa va juati cu mainile in sutele de petalele roz care miros incredibil:)
Pentru dulceata:
– 300-350 g petale (cantarite dupa ce au ramas doar petalele curate)-nu am rupt/taiat partea alba a petalei si cred ca e mai bine asa, a iesit mai texturata
– zeama de la o lamaie
– apa 500 ml
– zahar 1kg
Pasul 1 – se spala florile in mai multe ape sintr-o sita
Pasul 2 – se desprind cu grija petalele de pe floare
Pasul 3- se freaca petalele cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze si sa-si pastreze culoarea
Pasul 4- apa si zaharul se pun la foc pana se formeaza un sirop legat
Pasul 5- se introduc petalele in sirop si se fierb pana trec testul picaturii in paharul cu apa (mai sunt si alte metode, pe asta o stapanesc eu 🙂
Pasul 6-se pune dulceata fierbinte in borcane curate; bocanele se sprijina de ceva metalic (daca nu aveti nimic, lama unui cutit, tava de la aragaz-astfel nu crapa la contactul cu lichidul fierbinte)
Pasul 7 – se intorc borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac, astfel se sigileaza singure – rezista ani buni) si se lasa sa se raceasca
Gataaaa
![]() |
prim plan cu dulceata cea mai parfumata |
![]() |
in pahar e otetul de trandafiri:) (nu se vedea prin sticla) |
Superb! Ajunge mirosul pana la mine! 🙂
Daaaaaaaaa, miros minunat, minunat, minunat
harnicuto!!!!!
De unde! A fost o mare bucurie sa ma joc cu mainile in petale:))
E atata frumusete, armonie, echilibru si bucurie de a trai frumos si curat in postarile tale…
Ma inclin,
Laura
P.S. Imi cer scuze ca folosesc persoana a doua singular, dar urmaresc blogul de cativa ani si te simt ca pe o prietena veche. 🙂
:* multumesc Laura, sunt si momente mai putin pline de armonie, dar cred ca acelea nu prea apar pe blog:))
Pentru mine dulceata de trandafiri = bunica, ma intoarce instant in copilarie.
Otet cu petale de trandafir?
(bunica si mama puneau spirt medicinal cu petale de trandafir sau cu petale de crin, tot pentru febra; foloseau si otet pentru febra, dar simplu, diluat cu ceva apa si faceau comprese pentru frunte.)
Cum se procedeaza cu otetul cu petale? Ai scris ca se incalzeste si apoi se face frectie asa? Se dilueaza sau nu atunci cand se foloseste?
Eu pun o treime apa, una otet si una spirt si le incalzesc inainte de frectie:). Insa sosetele le pun doar cu otet:)Da si spirtul se poate aromatiza, dar eu nu am avut spirt.
oo, ce bine suna! Mirosul ajunge pana aici!
Cam cat timp ai fiert dulceata?
Vreo ora jumatate, nu f mult, am facut intai siropul de apa cu zahar legat, am facut o intr o dupa amiaza dupa serviciu, nu la foc fff mic, mijlociu:)) ca sa nu fiarba mult si sa se faca maronie (eu am amre talent sa stric culoarea la dulceturi din prea multa fierbere:)