• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Căsuța din Poveste

despre tot ce e frumos și bun

  • Prima pagină
  • Personale
  • Stil de viață
  • Mămică adoptivă
  • Rețete
    • Dulci
    • Sărate
    • Pâine de casă
    • Conserve
  • Ațe colorate
  • Săpun de casă

Cum se face maiaua pentru paine?

septembrie 3, 2017 scris de: Anca 5 Comentarii

Prima oara nu mi-a iesit, din cauza ca am hranit o prea rar, pentru ca nu m-am indurat sa arunc jumatate, mereu pastram mai mult:) (sunt strangatoare). Mirosea asa de groaznic incat am vrut sa o arunc cu tot cu vasul in care o crescusem, n-avea nicio legatura cu maiaua, era doar faina inacrita.
A doua incercare a fost cu succes, am facut mai multe paini de atunci, am si dat unei prietene, mai am de dat pentru amatorii din Iasi:).
Prima oara am auzit de maia prin 2010, de la o prietena nemtoaica a fratelui meu, a venit in vizita cu un borcan cu ceva albicios care dadea pe afara si a facut o paine asa si asa. Mi s-a parut o aberatie, genul de fite din occident, mai ales ca eu stiam ca drojdia e buna, sunt oameni care iau si suplimente de drojdie de bere. In continuare nu sunt documentata in legatura cu efectele negative sau pozitive ale drojdiei. Painea cu maia insa este incredibil de gustoasa, cu o textura densa dar aerata, elastica, nu ti se umfla in stomac. Gusturile se educa, dar painile care mi-au iesit mie sunt atat de bune ca nu prea mai putem manca paine cu drojdie, pur si simplu imi pare ca n-are niciun gust.
Copilul si cainele meu care nu pun gura pe paine neam, rad dintr-o rasuflare jumatate dintr-o paine cu maia.
Sa revenim la maia. Am facut-o dupa indicatiile de aici.
Va trebuie:
– un borcan de sticla de 800 g cu capac (sau orice alt recipient transparent cu capac). Borcanul este cel mai simplu de folosit pentru ca pur si simplu se pune capacul, se sbate putin si se amesteca singure ingredientele.
– un cantar de bucatarie
– faina alba de grau eu folosesc 650 sau de la moara
– faina de secara (pentru inceput)
– apa (eu am pus de la chiuveta, pe care o tineam intr-o sticla pe blat – apa a fost la temperatura camerei)
E foarte bine descris procesul pe blogul Codru de paine, dar il reiau totusi:
Atentie! Maiaua se hraneste dimineata si seara, cu exceptia primei zile!!! (daca incepeti la 7 seara, la 6-7-8 dimineata ar trebui sa o hraniti)
La fiecare hranire spalati borcanul. Turnati maiaua in alt vas, spalati borcanul, adaugati cantitatea cantarita de maia, apoi apa si faina.
In afara de pornire, se respecta PROPORTIA: 1 parte maia, 1 parte apa, 1 parte faina
Ziua 1 : amestecati 100 g apa, 50 faina secara, 50 faina grau. Puneti capacul lasati 24ore
Ziua 2: spalati borcanul, pastrati 75 g cultura, 75 g apa, 75 g faina (25 secara, 50 faina grau)
Ziua 3-7 (de acum din 12 in 12 ore, dimineata si seara) spalati borcanul, pastrati 75 g cultura, 75 g apa, 75 g faina grau
Din ziua a 7-a puteti face paine:). Si ce paine minunata:)
Tot de acum o puteti pune la frigider si sa o scoateti o data pe saptamana sa o hraniti daca sunteti ca mine, brutari de week-end.

Distribuie în rețelele sociale:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide în fereastră nouă)

Articole similare:

  • Prezenta is the new sexy-mind and soul: să găsesc proporția corectă între a face si a fi.Prezenta is the new sexy-mind and soul: să găsesc…
  • Flori pentru mameFlori pentru mame
  • Invartita moldoveneasca - Chef pentru o zi 2018Invartita moldoveneasca - Chef pentru o zi 2018

Publicat în categoria: Pâine de casă Etichete: maia naturala, Paine si vin lapte si miere

Articolul precedent « Sfarsit de vacanta
Articolul următor Bogatie »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Maria

    septembrie 3, 2017 la ora 2:22 pm

    Multumesc ca ai pus aici, o sa incerc si eu, pozele cu painile tale m-au facut sa reiau si eu facutul painii, dar cu maia nu am stiut! Eu mai fac un fel de lipii in care pun ardei taiati marunt sau masline maruntite, oregano, busuioc, si se mananca in post asa, goale!

    Răspunde
  2. o femeie

    septembrie 14, 2017 la ora 7:35 am

    Ani de zile am facut paine cu maia dar niciodata nu mi-au iesit asa de faine ca ale tale.
    Poate ca nu am spalat borcanul intre hraniri? 😀

    (cu aruncatul si eu faceam la fel, nu imi venea sa arunc bunatate de maia in crestere 😀 )

    Răspunde
  3. Aurelia

    ianuarie 4, 2018 la ora 12:36 pm

    În sfârşit, nişte explicaţii foarte clare, pentru care îţi mulţumesc. Cred că dacă m-aş fi străduit, aş fi înţeles până la urmă şi din celelalte surse găsite, dar m-au terminat cu "umiditatea" aluatului. Pot folosi maiaua (dacă îmi va ieşi) la maşina de pâine?

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 4, 2018 la ora 1:06 pm

      De iesit iti iese sigur, doar ca un aluat cu maia are nevoie de mult timp sa dospeasca. De obicei cam 8_10ore la frigider sau 3-4la caldura. Maiaua creste mai lent ca drojdia. Poti folosi la partra de framantare, dar sa lasi mai mult la crescut:)

      Răspunde
    • Aurelia

      ianuarie 4, 2018 la ora 4:42 pm

      Multumesc!

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Ma numesc Anca. Sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad, sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu ate, culori, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste 🙂 unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici.

Puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

“Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.”

Comentarii recente

  • mihaella la Simplify
  • Maria la Simplify
  • Simona la Simplify
  • madalina365 la Simplify
  • o femeie la Simplify

Footer

ancapoveste

ancapoveste
Instagram post 2340238407061351759_7353501006 Instagram post 2340238407061351759_7353501006
Instagram post 2337289526162243401_7353501006 Instagram post 2337289526162243401_7353501006
Best place on Earth Best place on Earth
Best cake 🍒 Best cake 🍒
Instagram post 2333372053222463226_7353501006 Instagram post 2333372053222463226_7353501006
Instagram post 2332889870783416003_7353501006 Instagram post 2332889870783416003_7353501006
#crescento.creatoridepahare, #littleblackcup #crescento.creatoridepahare, #littleblackcup
Instagram post 2330031877733690552_7353501006 Instagram post 2330031877733690552_7353501006
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Copyright

Toate articolele și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Căsuța din Poveste. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Categorii pe blog

Arhivă

Copyright Casuta din Poveste © 2021 · Website realizat de Artisan Web

Folosim cookie-uri pentru evidența numărului de vizitatori și alte chestiuni funcționale. Nu colectăm date personale în alte scopuri decât cele esențiale pentru buna-funcționare a site-ului.. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Confidențialitate

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.
Necesare
Întotdeauna activate

Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Non-necesare

Orice cookie-uri care nu pot fi deosebit de necesare pentru funcționarea site-ului web și sunt utilizate special pentru colectarea datelor cu caracter personal ale utilizatorului prin intermediul analizelor, anunțurilor și al altor conținuturi încorporate sunt denumite cookie-uri inutile. Este obligatoriu să obțineți consimțământul utilizatorului înainte de a rula aceste cookie-uri pe site-ul dvs. web.