Eu sunt brutar de week-end. In timpul saptamanii, si eu si maiaua ne vedem de job-urile noastre reale, eu mai la oras, maiaua in frigider.
Vineri seara o scot si o hranesc, apoi sambata dimineata si seara la fel. Seara framant paine si duminica dimineata tare, o coc:). Cand se trezeste Ilinca deja toata curtea miroase a paine coapta, eu si Cooper suntem aproape lesinati invartindu-ne in jurul ei. Desi nu se recomanda, mereu o tai calda si ma grabesc sa pozez ce pot, pentru ca dupa prima felie urmeaza foarte repede celelalte. Ne asezam pe scari si mancam paine:), cu putine exceptii asa arata diminetile noastre de duminica.
Imi place sa fac paine, la fel de mult pe cat sa mananc.
Reteta cu malai a aparut in urma unei poze a fetelor de la savori urbane cu o paine uriasa si minunata.
Ne trebuie: o oala mare de 5 l cu capac, eu am una emailata, una de fonta este si mai buna pentru a coace painea in ea+ hartie de copt asezata astfel incat sa treaca de marginile oalei
Ingrediente:
– pentru mamaliguta 60 g faina porumb
350 g apa
1 lg sare
– painea cu malai: 220 g maia
600 g faina
250 g apa foarte putin calduta
2Lg ulei masline
1lg sare
Reteta:
– se fierbe 60 g malai in 350 g apa cu o lingurita de sare (iese o mamaliga moale moale), se acopera cratita cu o farfurie ca sa nu prinda mamaliga pojghita si se lasa la racit
– se amesteca 220 g maia (de ce 220? ca atata aveam si doar nu era sa arunc din ea ca sa fie o cifra rotunda) cu apa, faina, mamaliga racita,sarea si uleiul 10 min.
-se acopera cu folie si se baga vasul cu aluat in frigider, unde se lasa peste noapte.
– a doua zi dimineata, se scoate si se lasa pe blatul din bucatarie o ora. Dupa aceasta ora, se unge blatul cu ulei, se intinde un patrat care se impatureste de trei ori in sus, de trei de la stanga la dreapta si apoi i se da o forma painii.
-se deschide cuptorul la maxim, painea se mai lasa la dospit inca o ora in oala in care va fi coapta, pe hartie de copt cu margini inalte
-se toarna 100 ml apa calda sub hartia de copt, pentru a crea un pat de abur painii. Acum e momentul sa crestati painea (eu folosesc un cutit, dar ori nu e suficient de ascutit, eu nu am invatat sa fac eu taieturi rapide pe un aluat elastic si moale ca mereu imi iese cam altceva decat vreau:)
-se pune capacul si se baga oala in cuptor. Se reduce temperatura la 230 grade si se coace 30 minute pe ceas
– dupa 30 minute se reduce temperatura la 200 grade si se scoate capacul de pe oala si se mai lasa 15 minute permitand painii sa se rumeneasca
– se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca (la noi nu s-a intamplat niciodata asta, stiu ca procesul de coacere se termina cand painea e rece, placerea de a manca paine calda, pe care o rupi intre degete este insa nepretuita:)
Painea este minunata, merita incercata, si mai ales mancata, malaiul ii da o culoare foarte frumoasa, e o paine cu particule de aur:)
Ce frumos!
🙂
Citit si memorat partea cu apa calda sub hartia de copt. Voi pune in practica cat de curand.
Ma tot repet, dar ador fotografiile tale. Si privelistea e de milioane!
Sa stii ca e o mare gaselnita, aburii fac coaja painii subtire subtire si faina:)
musai o sa o incerc si eu, nu am facut niciodata cu mamaliga. Musai!!! . Vine iarna si voi sta mai mult in casa asa ca revin langa cuptor.
De crestat, eu crestam cu o lama din aia de ras de alta data: e fina si aluatul o asculta.