• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Căsuța din Poveste

despre tot ce e frumos și bun

  • Prima pagină
  • Personale
  • Stil de viață
  • Mămică adoptivă
  • Rețete
    • Dulci
    • Sărate
    • Pâine de casă
    • Conserve
  • Ațe colorate
  • Săpun de casă

Sapun cu lapte de capra si miere

decembrie 1, 2017 scris de: Anca 13 Comentarii

M-am apucat de asta vara, impreuna cu o colega sa facem sapun de casa, prin metoda la rece. Este o metoda la cald pe care o foloseau bunicile noastre cand faceau sapun de rufe, si metoda la rece, la aprox 40 grade, la care, uleiurile isi pastreaza inca din proprietati:)
Mie imi place sapunul solid, cumparam de la o firma de cosmetice a carei fana sunt, un sapun de 33 lei patratica. Ma tinea mult…jumatate de an, deci nu e asa de scump. Uneori mai cumparam pentru baie Dove sau Protex ultra, doar pentru ca miros foarte frumos.
Nu-mi placeau sapunurile naturale pe care le-am incercat, poate si pentru ca nu alegeam niciodata un sapun simplu, ci doar sub forma de ingerasi, inimioare si alte nebunii. Am hotarat ca fac eu sapun ca e important ce bagam in organism pin piele in dorinta mea de a trai mai sanatos, dar avand o oarece indoiala ca o sa-mi placa sau o sa-l folosec. Pana acum nicio noutate, cand bricolez imi place procesul in sine, nu ma intereseaza produsul final ;). Daca n-as tricota/coase/desena/gati…as manca:)). Nu prea pot sta degeaba, sunt ca fumatorii, trebuie sa fac ceva cu mainile si decat sa mananc, mai bine bricolez.
Asa ca am facut noi sapun asta vara care mi-a placut foarte tare, de cand il folosesc nu-mi mai trebuie crema de maini:), poate de acum ca vine iarna si…sapunul de la firma de cosmetice mi se pare o bucata de plastic pe langa al meu care e moale si face spuma si miroase firesc a sapun, mainile nu miros a nimic si-l pot folosi si la bucatarie (dupa ce spal vasele, sau tai legume, sau am ulei pe maini…ma spal cu sapun, inainte ma spalam cu detergent de vase ieacs).
Deci sapunul de casa e minunat. Costa destul de mult producerea lui, ca ingredientele sunt scumpe :), asa ca pretul nu e un criteriu, insa pielea mainilor si lipsa chimicalelor din organism e un plus urias.
Am facut si sapun-sampon cu urzica, dar desi la colega mea parul arata minunat, al meu era imbacsit tare, ori ca nu stiu eu sa ma clatesc cu otet, ori nu mi se potriveste, am primit odata din Turcia un sapun cu gudron foarte bun pentru par;). La sampon am sa mai caut:) o reteta buna.
Sapun de maini insa imi doream tare sa fac cu lapte de capra si miere. N-am gasit multa vreme lapte de capra, pana intr-o zi cand am fost la manastire la noi in sat sa cumpar carne si am luat si lapte de la caprite, proaspat si neprocesat, magic.
Orice sapun se face cu soda caustica, soda a cumparat-o colega mea din piata, de la magazinele de metalo-chimice, a dat 7 lei pe o punga de 1kg, care ne-a ajuns la toate sapunurile si mai avem pentru inca un an, majoritatea retetelor cerand cantitati in jurul la 130 grame. Daca e manipulata cu grija (manusi) nu prezinta pericol, eu am lucrat cu ea numai afara de frica vaporilor.
Reteta pe care am folosit-o e asta , insa in loc de germeni de grau eu am pus 30 g miere de albine.

laptele de capra se pune la congelator, se scoate, se lasa o ora, se cantareste, se faramiteaza
se adauga soda cantarita (arata ca si cristalele de gheata)
se amesteca, timp in care amestecul se infierbanta si laptele se topeste. Asteptam sa i scada temperatura spre 40 grade, cu aprox, atingand fundul vasului
se adauga uleiurile incalzite si se amesteca(aprox 40 grade, sa fie caldute-uleiul de cocos si cel de palmier sunt sub forma de unt daca sunt tinute in frigider asa ca trebuiesc topite)
se blenduiesc cateva minute (4-5)
Asa arata sapunul cand e bun de turnat in forme . Eu folosesc o tava de silicon de chec si am folosit niste cutii de plastic de la detergent pernute. Tava de silicon este foarte buna, se rastoarna sapunul pur si simplu pe masa si ramane cu marginile netede. Cat nu mi place mie siliconul, pentru sapun este ideal. Se lasa 24 ore in forma, acoperit cu o patura
sapun taiat
si pregatit pentru cadou
prea mult?
varianta finala:)

Desi stiu doar o singura persoana careia i-ar placea sapunul facut de mine, am sa insist si la altele:)). Cred ca noi apreciem mult prea mult lucrurile cumparate:) si mai putin lucrurile facute in casa, dar incet, incet vom reveni la normalitate. Imi amintesc ca acum cativa ani (cand era in liceu) fratele meu a mers la un coleg de-al lui si a venit foarte entuziasmat si mi-a povestit (A facut masa lui A niste pulpe la cuptor, bune, cumparate, nu atoase de astea de care face mata). Noi primeam toata mancarea de la tara, nu cumparam decat paine, orez si iarna oua, in rest nimic, nimic, nimic. Ai mei nici nu cumparau salamuri, cuvantul preparate l-am auzit dupa ce m-am mutat la mine acasa:) si noua ni se parea ca cei care cumpara mancare sunt bogati:). Acum, am o reusita personala maxima cand cumpar carne de la manastire, sau porc de la un taran care stiu ca-l creste cum trebuie, sau lapte de la un colegul meu care are vacuta:)

Distribuie în rețelele sociale:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)

Articole similare:

  • Suc de catina
    Suc de catina
  • Hristos a inviat!
    Hristos a inviat!
  • July
    July

Publicat în categoria: Săpun de casă Etichete: sapun de casa

Articolul precedent « Jurnal
Articolul următor Jurnal »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Catrinel

    decembrie 1, 2017 la ora 11:03 am

    Tare ma mananca degetele sa incerc. Eu am o experienta aiurea cu sapunul facut in casa. Am primit cadou de doua ori. Arata frumos, cu flori de levantica, mirosea acceptabil, dar lasa o pelicula pe piele… nu stiu… parca nu era curatata. Nu mi-a placut.
    Nu trebuie lasat nu stiu cat timp sa se usuce… matureze sau cum i-o spune?

    Răspunde
    • admin

      decembrie 1, 2017 la ora 1:38 pm

      Da trebuie lasat 4-6 saptamani, sa se saponifice. Eu il las mereu 6:)). Lasa pielea foarte curata, face o spuma bogata si faina. Este soapcalc un soft gratuit la care se si vede indicele de curatare:) dupa ce pui uleiurile, apa si soda. Asta cu lapte de capra e cel mai greu de facut, din cauza ca pui soda in lapte, si trebuie inghetat. La cel normal, in care pui soda in apa distilata sau ceai, trebuie sa fie doar rece/la temp camerei apa/ceaiul.
      E usor de facut:), tie cred ca ti ar iesi suuuper, la cat esti tu de indemanateca:)

      Răspunde
  2. Dulapul cu vise

    decembrie 1, 2017 la ora 12:17 pm

    As face si eu. Ai sa imi trimiti o reteta?

    Răspunde
    • admin

      decembrie 1, 2017 la ora 1:44 pm

      http://blog.sapunzain.ro/fa-o-chiar-tu-retete-sapun-naturalcreme/reteta-sapun-natural-cu-lapte-de-capra/ eu pe asta am facut o, in loc de germeni am pus la sfarsit miere.
      http://blog.sapunzain.ro/fa-o-chiar-tu-retete-sapun-naturalcreme/retete-sapun-natural-i/

      Răspunde
  3. Iuliana

    decembrie 1, 2017 la ora 12:37 pm

    Ma bucur mult de bucuria ta! Sapunul tau arata perfect si dupa cum descrii procedura nu e chiar grea. Sa faci sapun acasa mi se pare aproape la fel de magic, de fain si de sanatos ca facutul painii de casa cu maia.
    Nici pentru mine nu conteaza cum miroase, cu conditia totusi sa nu miroasa urat :)) Importata e senzatia de curat si de firesc care imi ramane pe piele. Daca se poate sa mai miroasa si frumos, e un bonus.
    Am incercat si eu un sapun-sampon, dar nu prea mi s-a potrivit. Tare as vrea sa rezolv si problema asta, sa nu mai vad flacoanele cu sampon si balsam pe raft. Mai caut!

    Răspunde
    • admin

      decembrie 1, 2017 la ora 1:46 pm

      Miroase frumos as spune, fara sa aiba un miros artificial. Levantica tine mult, lemngrasul parca iar, pinul, dar mie nu-mi place nici unul dintre aceste mirosuri, am sa mai caut. Pe mine nu ma derajeaza mirosul natural, putin a lapte si miere, putin a sapun de rufe:)).
      Urat n-are cum sa miroasa pentru ca e facut cu lapte proaspat si miere si ulei de masline, de cocos si palmier toate bio:)).
      Daca descopar ceva legat de sapmon anunt:))

      Răspunde
  4. Valentina

    decembrie 1, 2017 la ora 7:34 pm

    Eu eram de fata cand bunica prepara sapun de rufe, dar nu eram la fel de incantata si sa-l folosesc pentru corp sau maini. Mai tarziu am descoperit sapunul cu ulei de masline adus de cineva din Grecia si acela mi-a priit, chiar nu aveam nevoie de crema de maini tot timpul cat l-am folosit.

    Cel facut de tine arata imbietor! Sunt sigura ca prietenele tale vor fi incantate dupa ce le vor incerca.

    Răspunde
    • admin

      decembrie 2, 2017 la ora 9:29 am

      🙂 Eram noi pretentioase, ni se spusese ca e pentru rufe si avea un miros mai aiurea de la untura, desi noile studii arata ca untura e mai sanatoasa decat uleiurile rafinate. Ca Alzeimerul si dementa senila au legatura cu uleiul de proasta calitate pe care l mancam:))

      Răspunde
  5. Marilena Vl

    decembrie 10, 2017 la ora 8:28 pm

    Eu fac de mulți ani săpun (pentru mine și familie). Din tot felul de uleiuri. Cel mai mult m-a surprins un săpun făcut din lapte cu miere și ceva uleiuri in proporție egală cu untură. A ieșit minunat, cu miros real de miere și multă spumă. Și încă un săpun extrem de fin, pentru ten, cu iaurt gras fara extrafat. E o pasiune faina asta cu săpunul! Și nu e așa de greu o data ce incepi sa stăpânești procedura.

    Răspunde
  6. Romanitza Drag-fyu

    martie 29, 2018 la ora 4:27 pm

    Buna Doamnelor si istetelor gospodine. Va scriu pt a va intreba: bunicile noastre mai avute, oare ce retete pt sapun fin aveau? Am auzit de o reteta fara unt de nuca Shea si alte uleiuri vegetale promovate azi pe net, se pare ca bunicile noastre faceau sapun fin pt obraz din unt de vaca si galbenusuri de oua. As vrea si eu reteta. De unt curat nu ma preocup, am stiinta cum se prepara acasa fara truda, v-o dau si voua. Se cumpara 1litru smantana de separator din piata. Acasa se pregateste o cratita mai mare, iar pt un kg smantana se aseaza cca 700 gr faina malai in acea cratita, apoi un tifon dublu, adica capatul lui, peste care se pune smantana seara, se acopera cu capatul liber al tifonului cratita si dimineata aveti unt bio. Pofta buna !! Va iese din 10 lei, cca 700 gr unt minunat, iar faina e f. buna daca e f. proaspata smantana sa faceti balmos in care mai puneti niste untic si lapte, sau zahar si stafide, incropiti o reteta mai sofisticata de prajitura din malai, cu rom si vanilie, nuca cocos care o sa va incante iar. Cine doamnelor, a auzit reteta de sapun fin din unt de casa si galbenusuri – parca 5-6 la o portie ?

    Răspunde
  7. Unknown

    mai 12, 2018 la ora 6:49 am

    Asta cu tifonul nu am intele-o. Care capat e unde. Unde sta smantana? Cum de sta pe tifon?…

    Răspunde
  8. Aurelia

    octombrie 12, 2019 la ora 11:09 pm

    Cred că vreau să încerc şi eu, au mai crescut copiii (aveam un stres cu copiii şi soda folosită), sigur la vară, în vacanţa mare!

    Răspunde
  9. Eveline

    octombrie 8, 2021 la ora 11:40 pm

    Buna!
    Nu mai merge link-ul cu reteta 🙁
    Oare mai stie cineva gramajele si ingredientele?
    As vrea tare mult sa incerc sapunul 😀
    Multumesc!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Ma numesc Anca. Sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad, sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu ate, culori, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste 🙂 unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici.

Puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

„Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.”

Comentarii recente

  • Stan adriana la Scrisoare recomandare adoptie
  • Alexandra la Pasi spre minimalism
  • Loredana la Pasi spre minimalism
  • Eveline la Sapun cu lapte de capra si miere
  • Loredana la Pasi spre minimalism

Footer

Urmărește-mă pe Instagram

Copyright

Toate articolele și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Căsuța din Poveste. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Categorii pe blog

Arhivă

Copyright Casuta din Poveste © 2022 · Website realizat de Artisan Web

Folosim cookie-uri pentru evidența numărului de vizitatori și alte chestiuni funcționale. Nu colectăm date personale în alte scopuri decât cele esențiale pentru buna-funcționare a site-ului.. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Confidențialitate

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.
Necessary
Întotdeauna activate
Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ