• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Căsuța din Poveste

despre tot ce e frumos și bun

  • Prima pagină
  • Personale
  • Stil de viață
  • Mămică adoptivă
  • Rețete
    • Dulci
    • Sărate
    • Pâine de casă
    • Conserve
  • Ațe colorate
  • Săpun de casă

Cel mai bun cozonac din lume – cozonac cu maia naturala

ianuarie 3, 2018 scris de: Anca 53 Comentarii

Am facut inainte de Craciun un cozonac cu maia. Doi mai exact, pe 30 am facut alti doi, ca nu mai ramasese nicio bucatica.
De ani de zile fac cozonac la Paste si la Craciun si de fiecare data are acelasi gust, desi folosesc alta reteta: a paine dulce. De Paste mi s-a parut ca ma apropiam de gustul de cozonac, nu si de consistenta: umeda si densa si aerata de cozonac din copilarie, framantat o ora pe ceas de mainile bunicii.
Initial am vrut sa adaptez o reteta clasica la maia, dar apoi, am facut propria reteta si ma bucur ca am repetat-o,sa ma asigur ca am scris bine cantitatile, pentru ca este superb, este Acel cozonac:) cu gustul acela moale si minunat de coaja de portocala si lapte:).
Singurul regret e ca nu am niste poze demne de asa un cozonac, dar promit sa-l repet de Paste si sa-i fac atunci sedinta foto pe care o merita (nu pot sa-l fac mai devreme, ca nu vreau sa mai mananc nimic pentru urmatoare luni, atat am acumulat zilele astea)

proaspat scosi din cuptor
textura – fasiile care se aleg
un mic dejun pe care as putea sa-l iau zilnic:)


Minunatul acesta presupune un timp de asteptare de 14 ore, asa ca ideal ar fi sa fie framantat seara si copt a doua zi:). Asta din cauza maielii naturale:)

Reteta:

Pentru aluat: 
(toate ingredientele la temp camerei)
-320 g maia,
– 600 ml lapte (impartit in 500+100)
– 100 g unt topit
– 4 galbenusuri
– 280g zahar
– 1kg faina alba
– 100g faina neagra
– 2lg coaja de portocala rasa (amestecata cu zahar, mi-a adus o prietena portocale bio din Grecia, dar am vazut ca si portocalele cele mai mici si urate vandute la plasa au coaja asemanatoare)
– esenta de vanilie jumatate de sticluta (o turnam in cele 100ml lapte)
-sare 12 grame dizolvata in cele 100ml lapte  (eu cantaresc sarea ca mereu mi se pare prea multa, asa ca pun cam 1-2%din cantit de faina)

Pentru umplutura:
-250 g nuci (se pot folosi si mai multe, mie nu-mi place umplutura de la cozonaci)
-100g zahar
-4 albusuri
-esenta rom
-1 Lingura cacao
+ optional rahat

Pentru uns:
-un galbenus
-doua linguri de lapte
-o lingurita de zahar brun/alb de presarat deasupra

Punem in vasul mixerului/ligheanului:
1) maiaua
2) 500ml lapte la temp camerei in care amestecam: untul topit si racit+ galbenusurile+zaharul
Mixam 1+2, lasam 10 minute sa se oxigeneze
3) faina alba
Mixam din nou 2-3 minute, lasam 20 min.
4)100ml lapte in care s-a dizolvat sare, coaja portocala, esenta vanilie
5) faina neagra
Mixam din nou pentru 10 minute, treapta medie. La mana cam 20-30 minute.

Lasam aluatul la odihnit, acoperit cu o folie 2 ore.

 Intre timp, facem umplutura: tocam nucile, eu am o chestie super faina de la Tupperware, nu vreau sa le fac reclama, dar am tocatorul acesta de aproape 2 ani si sunt fooooarte incantata de el. Pot toca nuci, dar si trei catei de usturoi sau cateva fire de patrunjel, plus ca se spala intr-o clipa (calitatea favorita a lucrurilor din bucatarie), neavand niciun fir electric se baga efectiv in chiuveta cu totul;). Pretul este insa…cam prea piperat:). Deci tocam nucille, batem albusurile cu zaharul pana se face spuma tare, le amestecam cu nucile tocate si cu esenta de rom.

Pregatim tavile (punem hartie de copt).
Impartim aluatul in doua. Fiecare jumatate o mai impartim in doua.
Luam un sfert si-l intindem tandru pe masa unsa cu ulei, cu mainile uleiate si ele. Intindem umplutura de nuci, punem rahatul bucatele, rulam cat mai strans. Repetam cu celalalt sfert. Prindem rulourile la capete si le impletim (pe cat posibil, aluatul e destul de moale). Punem repede cozonacul in tava si il aranjam cat mai uniform. Repetam cu bucata numarul doi de aluat si devine cozonacul doi.

Ungem cozonacii cu ulei (ca sa nu se lipeasca), bagam tavile intr-o sacosa curata in asa fel incat partea de aluat sa fie cat mai putin expusa la aer si-i bagam la frigider pentru 10-12 ore(eu am cumparat una maieu dintr un supermarket special pentru a inveli cozonacii) !!! Atentie, nu-i invelim in folie, ca nu au unde sa creasca.

Dimineata scoatem cozonacii pe masa/blatul din bucatarie si-i lasam inca 2 ore sa si definitiveze cresterea, sa se relaxeze la caldura.
Preincalzim cuptorul la 200 grade.
Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu lapte,  presaram zahar deasupra si bagam cozonacii pe treapta din mijloc, ii lasam la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 45-50 min la 180 grade.
Cand sunt copti, ii scoatem din cuptor, ii lasam cateva minute in tavi, apoi ii scoatem si-i punem rasturnati pe un prosop curat. Si…daca avem rabdare sa asteptam sa se raceasca, ii taiem frumos cand s-au racit:), daca nu, ne frigem degetele si ignoram sfaturile primite in copilarie in legatura cu aluatul lipit de stomac.

PS: pare complicat, dar nu e si garantez pentru reusita retetei:)
PPS: eu preventiv am aruncat pe peretii cuptorului 50 ml apa atunci cand am bagat cozonacul, ca sa-i permita cojii sa nu se intareasca, sa aiba unde sa creasca:)

Distribuie în rețelele sociale:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)

Articole similare:

  • Hristos a inviat!
    Hristos a inviat!
  • 8Aprilie. Florii 2020
    8Aprilie. Florii 2020
  • Am fost un numar intr-o statistica
    Am fost un numar intr-o statistica

Publicat în categoria: Dulci Etichete: Cozonac cu maia naturala, Paine si vin lapte si miere

Articolul precedent « Provocarea Iuliei
Articolul următor Jurnal »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Laura C.

    ianuarie 4, 2018 la ora 6:05 am

    Arata bestial!

    Răspunde
    • Angela Novac

      decembrie 26, 2019 la ora 12:27 am

      Buna ,sunt Angela,Eu fac paine cu maia naturala de mult timp si imi iese excelenta.In schimb cu cozonacii ,nu prea sunt asa de multumita ,ii fac si pe ei cu maia naturala .nu imi creste asa cum asi vrea eu ,dar sunt foarte buni .Un singur comentariu vreau sa fac ,si anume caci eu pun untul in aluat aproape la final de framantat si il pun la temperatura camerei ,si il incorporez bine in aluat.si pun intradevar la 2kg de faina 500 gr de unt .

      Răspunde
  2. Anonim

    ianuarie 4, 2018 la ora 7:56 am

    maiaua de unde o luam?o facem ca pentru paine? si in total reteta are 2 l de lapte?mihaela

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 4, 2018 la ora 8:56 am

      https://casutadinpoveste.blogspot.ro/2017/09/cum-se-face-maiaua.html?m=1, da, fix ca pentru paine. Ard 600ml lapte, 500amestecati cu ou zahar unt si 100in care s a dizolvat sarea…

      Răspunde
      • Catalin

        decembrie 26, 2020 la ora 5:04 pm

        Ai folosit si Manitoba? Cata?

        Răspunde
        • Catalin

          decembrie 26, 2020 la ora 5:06 pm

          Are este utilitatea fainii negre? Inteleg ca pentru gust, dar are vreun aport suplimentar la cresterea alveolara?

          Răspunde
          • Anca

            decembrie 27, 2020 la ora 5:39 pm

            Doar pentru gust, pentru ca in momentul in care am scris reteta folosisem faina de supermarket alba. Craciunul acesta am folosit faina T80 (65- de la supermarket) de moara, de la moara cu pietre. Am pus doar 1kg de faina. A iesit un aluat foarte umed, dar l-am impaturit aluatul ca la carte si a crescut foarte frumos, a iesit un aluat umed. Cred ca mi-a iesit cel mai bine din toate variantele, cu doar 1 kg de faina, dar cu 4 stretch and fold si o laminare, la interval de 30-40 minute fiecare.

          • Catalin

            decembrie 27, 2020 la ora 5:49 pm

            Am introdus un cozonac la cuptor acum. Am folosit untura (cu unt am tot facut, am facut rost de untura proaspata / osanza). Revin in 1h cu rezultatul. N-am laminat, am zis ca nu fac paine cu 80% apa. In plus aluatul a iesit mai dens decat ma asteptam si foarte elastic dupa 2SF. Am folosit faina 650 si manitoba 00 50/50. Ma asteptam la o crestere finala inainte de cuptor de cel putin 20-25%, dar cred ca a crescut 10-15%. Probabil solutia preluata de la panetone cu aluat 1 si aluat 2 asigura o crestere la rece de 50-100%? Speculez, nici nu am zile la dispozitie sa tot experimentez. Revin!

        • Anca

          decembrie 27, 2020 la ora 5:43 pm

          Am facut si cu manitoba, cumparata la sac de pe un site online de la noi(vinoonline), de care am fost foarte multumite. Sa incercati si faina de la (moaracupietre), au o faina gustoasa si se lucreaza frumos cu ea.

          Răspunde
          • Catalin

            decembrie 27, 2020 la ora 5:55 pm

            Bun bun! Moaracupietre data viitoare. PS. O tavita cu 70-80 ml apa tinuta in cuptor langa cozonac ar ajuta? La paine e nelipsita in faza 15mins/250grade C.

          • Anca

            decembrie 27, 2020 la ora 11:02 pm

            Daaa, de data asta am lasat-o in primele 20 minute (180 grade cu ventilatie), apoi am scos-o, am scazut la 165 grade caldura pentru inca 40 minute. A iesit un cozonac umed. Cred ca cea mai mare greseala a unui cozonac e coacerea cu cateva minute mai mult, isi pierde umezeala.

    • admin

      ianuarie 4, 2018 la ora 9:09 am

      Am sters unde aparea laptele ala de mai multe ori:), multumesc:)

      Răspunde
      • Catalin

        decembrie 27, 2020 la ora 9:55 pm

        Am folosit 8 galbenusuri. Rezultatul este unul foarte gustos, partial pufos, crescut acceptabil. Dar lipseste rezultatul de cozonac/panetone: acea ‘pufosenie umeda’. Este clar necesar de o dospire dubla si la rece si la cald. Nu cred ca acest gen de retete pot avea rezultate uimitoare sub 3 zile. Deci dospiti mai mult si aveti rabdare?

        Răspunde
        • Anca

          decembrie 27, 2020 la ora 11:07 pm

          Zilele trecute am framantat pe la ora 16, l-am lasat impaturit, format, lasat pe blat pana la 22, apoi la frigider de unde l-am scos la 7 dimineata urmatoare, lasat pe blat (uns din cand in cand cu lapte cu ou) pana la 11-12. In total 8+11=19-20 ore. As spune ca de data asta a iesit mai bine ca oricare alt cozonac pe care l-am mancat, dar e posibil sa fie si datorita faptului ca am nimerit perfect timpul de coacere, a crescut frumos, are gauri, dar si-a pastrat umezeala.

          Răspunde
  3. Carmen

    ianuarie 4, 2018 la ora 8:41 am

    Multumesc mult de tot pentru reteta,la prima vedere pare mai dificil ,daca spui tu ca nu este ,atunci asa o fi.Voi mai citi cu atentie,sa vad daca ma incumet sa incerc reteta acum de Craciun, doar ca l-as face cu rahat,saptamana trecuta am mai facut 2 cozonaci in cuptorul de afara( pentru prima data la cuptor cu lemene)si au iesit tare buni,Ruslana a mancat cu pofta.Vreau sa incerc si o reteta buna de paine ca sa coc deodata asa cum am mai facut.Anca,imi spui te rog cum faci maiaua,ai o reteta speciala?Cat o lasi sa se odihneasca?

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 4, 2018 la ora 8:59 am

      Carmen sper ca am scris corect:maia salbatica, adica nu ceea ce intelegeam inainte prin maia, drojdie cu lapte ai zahar.
      https://casutadinpoveste.blogspot.ro/2017/09/cum-se-face-maiaua.html?m=1
      Cozonacul e simplu, descrierea mea l face sa para complicat:).

      Răspunde
  4. CCristinaC

    ianuarie 8, 2018 la ora 5:48 pm

    Ioi!!! Eu nu mananc cozonac, dar parca m-as infige in unul facut de tine 🙂 Felicitari!

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 15, 2018 la ora 6:09 am

      :)), lasa ca tu faci torturi sin o mie de feluri de mancare, meniu de nunta in cateva ore:))

      Răspunde
  5. ghemulet

    ianuarie 12, 2018 la ora 2:33 pm

    Arata minunaaat.
    Toate produsele tale de paificatie arata intr-un mare fel.Esti tare priceputa si cred ca Ilinca are cea mai tare mamica ever.Cati copii se pot lauda ca mananca paine de casa si cozonac de casa in ziua de azi???
    Cea mai tare mamica.
    Va pup cu drag.

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 15, 2018 la ora 6:11 am

      🙂 imi place mie de asta fac, dar oricum Ilinca e foarte incantata de dulciurile din copilaria mea:)0 (cred ca din cauza povestii dinainte)

      Răspunde
  6. o femeie

    ianuarie 14, 2018 la ora 7:41 pm

    cozonac nici cu drojdie nu imi ies frumosi ( nu reusesc sa ii modelez sau pun in tava stramb, ma salveaza gustul bun :D) – dar tie ti-au iesit minunati!
    Incerc sa fac si eu dupa reteta ta, musai sa imi iasa 🙂

    Răspunde
    • admin

      ianuarie 15, 2018 la ora 6:13 am

      Dupa ce-l pui in tava, il asezi cu mainile, il tragi, apsesi sucesti. Nici ai mei nu-s de cofetarie, dar sunt sigura ca si ai mei si ai tai sunt foarte buni:)

      Răspunde
  7. Vlad

    decembrie 19, 2019 la ora 11:16 am

    Buna Anca,

    Poti sa-mi zici te tog ce tip de faina alba ai folosit.

    Răspunde
    • Anca

      decembrie 19, 2019 la ora 11:30 am

      Am folosit din supermarket, banala intre 2-4 lei, Baneasa sau una cu albastru pe pachet, imi scapa numele.

      Răspunde
  8. Florin

    ianuarie 17, 2020 la ora 12:02 am

    Azi m-am decis sa fac cozonaci cu maia, pentru prima data. Am gasit reteta ta. M-ai convins din prima. Cam mult de lucru dar, am respectat-o in mare parte. Dupa cateva ore de munca, doua tavi cu aluat galbui si aromat, asteapta cuminti, la rece, sosirea diminetii. Plus inca una cu paine. Painea cu maia stiu ca o sa fie o reusita – doar fac asta de mai bine de doi ani. Cozonacul, in schimb, e o necunoscuta pentru mine in acest moment. Revin maine cu rezultatul. Copiii o sa-mi dea nota. Indiferent de rezultat, nu o sa ma hazardez prea curand sa repet experienta. E prea consumatoare de timp, fata de banala paine. Uneori duc aluatul de paine la serviciu si, intre doua taskuri, mai framant sau aplic un „stretch and fold”. Pregatirea cozonacului, in schimb, nu cred ca as reusi sa o compatibilizez cu serviciul. Era o borna pe care am vrut sa o ating. Ramane de vazut daca o sa fie o incununare cu lauri sau un esec rasunator.

    Răspunde
    • Florin

      ianuarie 19, 2020 la ora 8:44 pm

      A fost un succes. Am deja soclu. Mai trebuie bustul si cununa de lauri. E drept ca l-am lasat la dospit aproape 20 ore – „iarna nu-i ca vara”. Aveam indoieli de reusita pentru ca, spre deosebire de paine, care si-a dublat volumul in timpul dospirii, cozonacul nu dadea semne ca o sa creasca, nici dupa perioada prelungita de dospire. In schimb, mai ca si-a triplat volumul, in timpul coacerii. Multumesc de reteta. E intr-adevar cel mai bun cozonac din lume. Si spun asta cu modestie, pentru ca, daca nu eram modest, umpleam site-ul de superlative. O sa repet experienta. Bucuria celor din familie primeaza in fata corvoadei pregatirii aluatului. Toate cele bune.

      Răspunde
      • Anca

        ianuarie 19, 2020 la ora 9:27 pm

        Vai cât ma bucur! Fiind o rețetă scrisa de mijlne, deși probata am avut ceva emoții pana am primit mesajul, deoarece eu sunt o novice în bucatareli. POFTA BUNA❤️ și mulțumesc de feed back

        Răspunde
  9. Florin

    februarie 13, 2020 la ora 10:56 pm

    Salut Anca. Mane reeditez reusita. Dupa o saptamana de hranire, maiaua „trezita” din frigider, dupa aproape o luna de hibernare, a ajuns sa-si tripleze volumul. Deocamdata e in stare de expansiune, in trei borcane. Se va materializa in curand in doua paini la tava si tot atatia cozonaci. Chiar daca o sa te superi vreodata pe omenire, sa nu-ti inchizi site-ul. Reteta nu o s-o memorez, ma bazez ca o gasesc aici. Daca nu, reteta unica a celui mai bun cozonac din lume, intra pe fagasul implacabil al celor 7 minuni ale lumii. Din care, doar piramida lui Keops mai dainuie, ca un paradox, fiind cea mai veche dintre minuni, dar care totusi, ascunde o maiestrie inginereasca unica, greu de explicat pentru noi. Asa ca pastreaza, te rog, secretul cozonacului-„piramida” aici. Multumiri. Chiar daca ROTLD te taxeaza anual in ultima vreme, si ghetarii se topesc din ce in ce mai rapid, banuiesc ca multumirea generata de comentariile pozitive venite din partea noastra, a muritorilor de rand, iti confera energie suficienta pentru a intretine acest portal web. Revin cu detalii cozonacistice.

    Răspunde
  10. Florin

    februarie 15, 2020 la ora 12:28 am

    Zis si… framantat. Patru tavi aliniate, ca paturile la maternitate (scuza rima). Stupoare… am uitat sa pun esenta de rom, in umplutura. Ssssst, sper sa nu se prinda nimeni. Oricum, coaja de portocala, in stransa simbioza cu zaharul vanilat, acopera cu brio aportul olfactiv necesar, dar nu suficient, unui cozonac. Idee subita: daca pun cateva picaturi de rom, in tapetul de galbenus de deasupra, compromit reteta? Mai cuget la aceasta idee.

    Răspunde
    • Florin

      februarie 17, 2020 la ora 5:38 pm

      Si-am luat a doua cununa de lauri. Ce mai freamat, ce mai zbucium.. Are cozonacul acesta o trecere… Cred ca se evapora pe undeva. Sau se depune instant sub forma de colacei, fara sa mai treaca prin procesul complet de masticatie-deglutitie-digestie. Am simtit lipsa esentei de rom. Doar eu. L-am simtit usor acru. Doar eu. Pentru ca m-am zgarcit la aruncat maia, inainte de hranire si am hranit-o insuficient. Si asa, a iesit mult mai bun decat orice cozonac din magazin. E suficient de aerat, cu o textura intre cozonac si chec. E destul de greu. Nu se usca feliile asa rapid, ca la un cozonac din comert. De data asta a dospit „doar” 14 ore, timp in care si-a dublat volumul. La cuptor l-am tinut mai mult cu 10 minute, pentru ca nu dadea semne ca e copt. La baza da, deasupra da, la mijloc asa si-asa. Am un cuptor electric mic, cu ventilatie, care nu m-a facut de rusine la facut paine, in cele 6 luni de la achizitie. Expandeaza aluatul la coacere mai bine decat in cel mare, tot electric. Consuma putin si ajunge la temeratura de 230 grade in 10-15 min. E foarte bun si pt cozonac dar, in cazul supraincarcarii cu 2 tavi, trebuia sa las mai mult spatiu intre ele, ca sa le coaca mai bine la mijloc. Multumesc inca odata de reteta. Numai bine.

      Răspunde
      • Florin

        februarie 17, 2020 la ora 10:01 pm

        Am omis sa impartasesc experienta esentei de rom. Am uitat s-o inglobez in umplutura. O fi alzheimerul, sau graba, nu stiu. Nu caut vinovati. Am incercat sa tapetez ulterior cozonacii, pusi la dospit, cu cateva picaturi de rom, amestecate intr-o lingura de lapte. Am facut chiar niste incizii adanci, cu furculita, sa patrunda amestecul, pana la miez. Pe moment, miasmele din casa te transpuneau cu succes in mijlocul unei scene demne de „piratii din Caraibe”. Da, fac parte din persoanele care atunci cand aud cuvantul rom, le zboara conexiunile neurale la epoca de aur din perioada piratilor. Obligatoriu din Caraibe. Dar, ca sa revin, asa subit cum s-a produs revarsarea de aroma de rom („aroma de rom” – nu o fi ceva pleonasm?), asa s-a si dispersat. Mai ales dupa cele 14 ore de dospire. Cred ca mai multa esenta de rom era in pereti decat in cozonac deci, prin aceasta omisiune, am validat reteta ta. Scriu de 100 de ori cu pixul in minte: „esenta de rom se pune in umplutura, nu deasupra”…

        Răspunde
  11. Andreea

    aprilie 3, 2020 la ora 4:03 pm

    Buna, din lipsa de drojdie, iaca vreau sa ma apuc de facut maia din timp ca sa am pentru Paste. Nu am faina neagra, ar iesi doar cu faina alba (si maiaua si cozonacii?). Mersi!

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 3, 2020 la ora 5:12 pm

      Dupa capul meu maiaua ar trebui sa iasa si doar cu faina alba (ideal e si cu putina secara). Iar odata ce maiaua e activa cozonacul sigur iese. Inainte de a face cozonaci, fa doua paini, ca sa vezi cum se comporta:). Succes!

      Răspunde
  12. Adela Buzescu

    aprilie 3, 2020 la ora 6:06 pm

    Anca, poti te rog sa postezi un pic cum hranesti maia si pentru cat timp dupa ce o scoti din frigider? Ca uite ca nu gasesc drojdie proaspata sub nici o forma acuma cu isteria asta cu virusul dar am maia pentru paine.

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 3, 2020 la ora 9:42 pm

      O scot din frigider fie dimineata fie seara si o hranesc asa: pe cantar pun o parte maia, 1.5 sau 2 parti apa, 1.5 sau 2 parti faina. Urmatoarea hranire, aproximativ la 12 ore (adica fie dimineata fie seara 1:1:1. O hranesc la o saptamana pentru ca atunci fac eu paine (asta mi se pare ideal ca la a doua hranire sa utilizez maiaua). Astazi insa am scos-o din frigider (5 zile de stat la frigider de la ultima hranire) si am avut 80 grame maia, 100 apa, 100 faina – dupa 5 -6 ore am folosit-o la facut aluat si pare in regula (coc maine dimineata painea si atunci voi sti sigur:). La inceput hraneam la gram, acum de obicei pun un pic mai multa apa=faina decat maia. Nu-ti fie frica sa experimentezi, dar daca n-ai mai lucrat cu maia, 1:1:1(o parte maia, una apa, una faina) e foarte buna. Iar painea eu am facut-o multa vreme dupa blogul Codrutei (codrul de paine) 1:2:3 (o parte maia, doua apa, 3 faina ( 200 g maia, 400 g apa, 600 g faina).

      Răspunde
      • Adela Buzescu

        aprilie 7, 2020 la ora 1:00 am

        Multumesc mult!

        Răspunde
  13. Dea

    aprilie 4, 2020 la ora 12:57 am

    Desi este abia al doilea cozonac cu maia la care m-am incumetat, a iesit foarte bun. Multumesc pentru reteta!

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 7, 2020 la ora 8:37 pm

      Ma bucur tare mult sa aud. Multumesc:*

      Răspunde
    • Raluca

      aprilie 13, 2020 la ora 10:40 am

      Buna! E normal sa fie atat de moale aluatul? Tocmai am terminat de framantat darmi se pare foarte moale. Nu cred ca voi reusi sa lucrez cu el si sa i pun umplutura.

      Răspunde
      • Anca

        aprilie 13, 2020 la ora 10:59 am

        Da e moale, dar nu intr atat incat sa nu se poata lucra cu el. Ai pus 1kg 100 g faina? Mai pune 100 g daca e fff moale. Dupa ce se odihneste 30 min, incearca sa i faci 2 SF la cate 40 minute.

        Răspunde
        • Raluca

          aprilie 13, 2020 la ora 12:35 pm

          Am pus 1100g faina, am facut pana acum de 2 ori SF. Pare ca e putin mai taricel.

          Răspunde
          • Raluca

            aprilie 13, 2020 la ora 5:45 pm

            Tocmai ce l am modelat si l am pus in tavi in frigider. E super bun de modelat, plin de bule de aer. Sper sa am rabdare 12 ore. Daca il coc dupa 7 ore nu e ok?:D

          • Anca

            aprilie 13, 2020 la ora 5:47 pm

            Ce ma buuuuucur, ai rabdare si cu alea 2 ore dupa ce l scoti la temp camerei, sunt f importante:*

          • Raluca

            aprilie 14, 2020 la ora 6:11 pm

            Am avut rabdare pana dimineata, i am scos din frigider si i am mai lasat 3 ore in bucatarie la caldura apoi i am copt exact dupa indicatii! Succes total! Multumesc din suflet pentru reteta. Nici cel cu drojdie cumparata nu imi iesea atat de bun si pufos! E o minunatie!!!

  14. ika

    aprilie 14, 2020 la ora 8:50 am

    Buna Anca!
    De aproximativ 3 luni „cochetez” cu facutul painii cu maia.Am dat si rateuri dar am mers inainte.Painea este minunata! Saptamana asta ma incumetez sa fac si cozonac.Reteta ta m-a facut sa incerc si asta.Am doua nelamuriri:maiaua din cozonac este 100% hidratare si daca pentru cozonac se mai face preferment.
    Multumesc si ma bucur ca sunt atatia oameni care ca si mine iubesc gustul minunat al aluatului cu maia.

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 14, 2020 la ora 9:40 am

      Este maiaua scoasa de la frigider si hranita in urma cu 5-6 ore (proportia 1 maia, 1.5 apa, 1.5 faina)

      Răspunde
  15. Ancuta

    aprilie 18, 2020 la ora 10:11 am

    Buna Anca, multumesc tare mult pentru reteta, fara ea nu m-as fi incumetat la cozonac cu maia, desi imi doream mult, e intr-adevar cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata. Paste fericit si toate cele bune!

    Răspunde
  16. Ana Maria Banica

    aprilie 19, 2020 la ora 3:48 pm

    Hristos a inviat!
    Doamna dragă, cozonac mai bun n-am mancat de cand mama m-a facut. Si ca sa intelegeleti mai bine, soțul mi-a spus ca e mai bun decat cel facut de bunica lui. Iar cozonacul bunicii e imbatabil. Pentru oricine.
    Grozava reteta. Si deloc chinuitoare pentru cine se incumeta sa o faca.
    Sanatate si bucurii va urez.

    Răspunde
  17. Adela Buzescu

    aprilie 20, 2020 la ora 6:32 pm

    Deci am facut si eu 4 zozonaci cu maia de paine, la primii doi am respectat exact reteta ta, doua ore dupa ce stau la frigider este mult prea putin, au iesit cleiosi. Urmatorii doi i-am lasat 7 ore in bucatarie pana sa ii pun la cuptor si au iesit extraordinari. Mai trebuie zahar, probabil ca data viitoare cand fac o sa pun vreo 330 g de zahar. Reteta numai pare complicata dar in realitatea e cred ca mai simpla decat cea cu drojdie, probabil ca voi incerca sa pun si mai multe galbenuse si mai mult unt data viitoare. Dar am invatat ceva, nu mai depind de gasitul drojdiei. Multumesc de reteta!

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 20, 2020 la ora 6:38 pm

      Doua ore pe blat dupa ce l lasi la frigider peste noapte (e posibil sa nu se inteleaga prea bine din explicatiile mele) . Eu am facut acum cu 6 galbenusuri si 550 ml lapte(450 si 100), dar nu am vazut diferenta la gust sau textura. Data viitoare o sa incerc cu 8 :). SPOR LA COZONACIT! si Felicitari ca nu te ai dat batuta!

      Răspunde
  18. Roxana

    aprilie 30, 2020 la ora 6:20 am

    Bună ziua!
    Îmi puteți spune ce fel de faina neagra ați folosit și cât este de importanta în aceasta rețetă? Va mulțumesc mult!

    Răspunde
    • Anca

      aprilie 30, 2020 la ora 7:13 am

      Are importanta la gust,faina 000 mi se pare cu gust de carton. Ultima oara am pus insa numai alba ca n-am avut neagra. Neagra din supermarket. N-am folosit la cozonac niciodata faina mai deosebita pentru ca nu am avut 🙂 .

      Răspunde

Trackbacks

  1. Cozonac cu maia naturală și stafide | Bucate Aromate spune:
    aprilie 9, 2020 la 8:18 am

    […] nu este a mea, o am de la Anca (vezi aici). Cred că am citit-o de zeci de ori de când a scris-o ea pe blog și tot de atâtea ori mi-am zis […]

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Ma numesc Anca. Sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad, sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu ate, culori, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste 🙂 unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici.

Puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

„Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.”

Comentarii recente

  • Stan adriana la Scrisoare recomandare adoptie
  • Alexandra la Pasi spre minimalism
  • Loredana la Pasi spre minimalism
  • Eveline la Sapun cu lapte de capra si miere
  • Loredana la Pasi spre minimalism

Footer

Urmărește-mă pe Instagram

Copyright

Toate articolele și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Căsuța din Poveste. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Categorii pe blog

Arhivă

Copyright Casuta din Poveste © 2022 · Website realizat de Artisan Web

Folosim cookie-uri pentru evidența numărului de vizitatori și alte chestiuni funcționale. Nu colectăm date personale în alte scopuri decât cele esențiale pentru buna-funcționare a site-ului.. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Confidențialitate

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.
Necessary
Întotdeauna activate
Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ