Unul din lucrurile cele mai faine pe care le aduce toamna, sunt dovlecii. Imi plac in toate ipostazele: copti, in latte uri, in tarte, in placinte, supe, briose si in cel mai usor produs-chec cu dovleac, pumpkinbread.
Incepem prin a face piure de dovleac.
Cum se face piureul de dovleac: se taie dovleacul in doua, cu o lingura scobim semintele si le aruncam, apoi taiem jumatatile in felii de dimensiunea dorita. Punem feliile pe o tava tapetata cu hartie de copt, pe care o bagam la cuptorul incins la 200 g. In cuptor, la baza lui, punem un vas cu apa, pentru a nu se usca prea tare dovleacul. si a forma crusta.
Verificam cu o furculita, daca e moale si gata. Il scoatem, cu o lingura luam pulpa de pe coaja, o pasam cu furculita si asta-i tot. Pastram 200 g pentru reteta, restul, putem sa congelam pentru alta ocazie.

Cantitati chec cu dovleac:
Incingem cuptorul la 170 grade.
Avem nevoie de doua vase: intr-un vas se amesteca ingredientele uscate, in altul cele umede si la sfarsit se amesteca intre ele:).
In primul vas amestecam:
- 330g faina
- 330 g zahar
- jumatate lingurita sare
- 1 plic praf de copt
- doua lingurite cu scortisoara macinata (mai mult sau mai putin in functie de cat de tare va place scortisoara)
In cel de-al doilea vas amestecam:
- 50 g unt topit
- 100 ml lapte
- 3 oua
- 200 g piure de dovleac
Turnam ingredientele uscate peste cele umede si le amestecam doar cat sa se omogenizeze. Rasturnam compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie si-o dam la cumptorul incins la 170 grade, pentru exact o ora.
Facem testul cu scobitoarea, daca ramane curata, scoatem tava si o lasam sa se odihneasca 5 minute, apoi scoatem checul si-l lasam sa se raceasca pe un gratar.
Mirose minunat, are o textura densa, aromata si umeda, si devine si mai bun a doua zi:)

MINUNAT ! Te salut Anca !
Cat de mult imi place casuta ta noua!
Checul acesta merita incercat.
Dintotdeauna mi-a placut foarte tare sa citesc ce scrii, dar acum ca pot asocia ceea ce citesc cu o voce este minunat!
eu am cumparat anul trecut niste dovleci asa de buni de la o vecina, duuulci, cu miez portocaliu – si tot ma uit sa vad daca ii scoate la poarta :)).Si eu sunt mare iubitoare de dovleac – in special copt, cu iaurt, langa o fripturica :))
Musai să încerc și rețeta asta! Tot ce am încercat din ce ne-ai arătat tu a fost foarte gustos. Checul ciocolatos și briosele cu dovleac sunt favoritele mele și nu e exclus ca și acest chec sa fie în top!