• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Căsuța din Poveste

despre tot ce e frumos și bun

  • Prima pagină
  • Personale
  • Stil de viață
  • Mămică adoptivă
  • Rețete
    • Dulci
    • Sărate
    • Pâine de casă
    • Conserve
  • Ațe colorate
  • Săpun de casă

21 mai

mai 21, 2020 scris de: Anca 6 Comentarii

Azi m-am imbracat frumos pentru ca e ziua 4 din #5zile de frumusete. Am sa arat rezultatul celor 5 zile:) intr-o postare ulterioara.

Am calcat bluza si…desi nu cred ca e pacat sa calci o bluza…simteam vina, simteam frica de pedeapsa… Nu am fost crescuta cu frica de Dumnezeu ci cu dragoste si totusi…sunt tributara fricii de pedeapsa si ipocrita: pot spala vase dar nu rufe, pot face mancare dar nu dulceata sau zacusca in zilele de sarbatoare, pot sa pictez dau nu sa cos…

Cand aveam 10 ani, a venit Mihaita la noi si mi-a adus bujori si cirese de mai si niste sandale tare uratele:), pe care le am purtat si cand nu mi-au mai venit (se taiau baretele si se faceau slapi).

Am fost si i-am cumparat prietenei mele din copilarie Elena bujori si o cafea si mi-am luat si mie:), Ancai de10 ani.

  • #30anideprietenie. Elena e ca un cosmonaut

Am avut mult de lucru la job, la facultate, la dizertatie si inca mai am, e o perioada destul de aglomerata in viata mea, dar am grija sa-mi fac bucurii:)) (nu intotdeauna de mancare:), sa sarbatoresc fiecare reusita.

noptialbe

Mereu cand imi pozez masa de lucru sunt intrebata de stilou;) – este un stilou chinezesc din acela cu penita de aur, dar am gasit o librarie de unde-i cumpar Ilincai chinezesti tot cu pompita cu 7 lei bucata, care scriu la fel de bine si arata aproximativ la fel.

Imi place foarte tare stiloul meu pentru ca…pentru ca are o poveste: am avut o invatatoare rea, care avea obiceiul sa ma umileasca. Intr-o dimineata o colega avea un stilou chinezesc nou. Invatatoarea imi arata stiloul si imi spune : “Anca, daca alti parinti ar avea un copil ca tine, i-ar cumpara tot ce-si doreste. De ce nu le spui sa-ti cumpere si tie?”

La 12 m-am dus acasa, stiam ca tatal meu are un stilou stricat. L-am cautat si l-am spalat si am incercat sa-l fac sa scrie pana la miezul noptii. Si acum imi amintesc cum stateam pe jos in bucatarie si muiam penita in cerneala ca sa scrie. Imi amintesc furia pentru ca tovarasa a insinuat ca parintii mei nu sunt buni ca alti parinti.

A doua zi dimineata m-am dus si i l-am aratat invatatoarei “uite tovarasa mi-au cumparat si parintii mei stilou chinezesc”. Ca adult imi vine sa zambesc :), planul meu a avut cateva sincope (unde gasisera un stilou peste noapte, era crapat si murdarea degetele) , dar eu m-am simtit triumfatoare: am spalat onoarea parintilor mei:)). Ulterior mi-am cumparat stiloul acesta:)

La multi ani Elene si Constantini!

Distribuie în rețelele sociale:

  • Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide în fereastră nouă)
  • Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide în fereastră nouă)

Publicat în categoria: Personale, Stil de viață Etichete: 21mai

Articolul precedent « Mai 3
Articolul următor #5ziledefrumusete »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Ioana

    mai 21, 2020 la ora 1:56 pm

    Minunate povestile cu Mihaita, povestile copilariei tale! Mi te imaginez mandra din cale afara cu stiloul curatat superb!

    Răspunde
  2. Autentic Blog

    mai 21, 2020 la ora 6:03 pm

    Si eu am o poveste cu acest stilou.

    Răspunde
  3. Alina

    mai 22, 2020 la ora 11:56 am

    Partea cu “sa nu faci treaba în zile de sărbătoare” vine din faptul ca trebuie sa fim la biserică, și nu acasă făcând diverse, și sa dăm zilei ce ii aparține. Adică mai multă atenție îndreptată către Dumnezeu, către praznicul sau sfantul zilei. E ca atunci când ne sebam ziua. E limpede ca vrem ca de ziua noastră sa sărbătorim frumos, nu sa stam cu fierul de călcat în mâna sau cu matura. Doar ca în timp toate astea au luat alte conotații. Sunt trecute în rândul superstițiilor, exact cum ai spus și tu, ni s-a inoculat frica “te pedepsește Dumnezeu” dacă faci….si dregi…în zile de sărbătoare. O vecina ma sfătuia “ca pe copilul ei” sa nu mai spăl vinerea “pentru ca e păcat”, ca argument mi-a adus un vis de al ei ea ține vinerea în schimb dracuie și nu calcă pe la biserica. La asta s-a ajuns… Mereu am zis ca dacă romanii erau credincioși pe cât sunt de superstițioși, eram cel mai credincios popor al planetei. Și nu glumesc, chiar cred asta!

    Învățătoarea ta a fost chiar bună pe lângă a mea. Pe mine m-a bătut în fața clasei, ironia este ca nici măcar nu eram eu “vinovata” – totul a fost o confuzie nefericita – până o altă colegă a făcut pipi pe ea de frică. A stat uda pana la sfârșitul orelor (era și iarnă) bunica ei a observat abia acasă. Colega “vinovata” de motivul bataii mele era astmatica într-un stadiu foarte avansat. Dacă învățătoarea ar fi bătut-o pe Tatiana (așa se numea colega) nici nu vreau sa ma gândesc ce urmări ar fi putut avea acest episod…

    Răspunde
  4. lumi

    mai 30, 2020 la ora 4:01 pm

    Buna! Anca, arata ne tinutele tale din cele 5 zile, te rog! Si eu am chestia asta cu ” sa nu calci rufe in zile de sarbatoare”. O colega imi povestea ca in Bucovina nici nu spala vase in zilele de Pasti. Si, apropos de invatatoare, si eu am amintiri neplacute, insa ii multumesc din suflet ca a fost mai exigenta pentru ca altfel nu as fi invatat atat de multe, nu as fi stiut ce inseamna sa fii ordonat, sa fii punctual, sa respecti cu adevarat munca altuia. Ii multumesc si dansei si tuturor profesorilor pe care i am intalnit si care mi au daruit o bucatica din ce stiau, dar si din sufletul lor – pentru ca sa inveti un om ceva inseamna sa ii daruiesti o bucata din tine.

    Răspunde
    • Anca

      mai 30, 2020 la ora 4:53 pm

      🙂 Si eu am avut profesori minunati de la care am invatat multe, doamna nu a fost din pacate unul dintre ei. Si nu din cauza stiloului, ci din multe alte cauze:). Dar am proful de romana din generala, un om exceptional ca om si ca profesor, profa de romana din liceu, profa de matematici superioare de la facultate, proful de la psihologia traumei…si muuulti altii:)

      Răspunde
  5. maria (IS)

    mai 31, 2020 la ora 1:20 pm

    Cred ca e necesar sa separam lucrurile, sa cautam sa nu facem anumite lucruri in zile de sarbatoare nu din superstitie, nu pentru ca “nu e bine”, ci din evlavie.
    Un parinte mi-a spus mai demult ca in trecut unii oameni nu puneau mana in zile de sarbatoare pe nicio unealta de lucru pe care o foloseau la munca in timpul saptamanii, fara ca asta sa fie o exagerare, pentru ca o faceau din evlavie. Evlavia este o dragoste si o grija, o finete a sufletului, care nu implica frica de pedeapsa.
    Ca exemplu de evlavie ce poate parea exagerata, tin minte c-am citit despre Cuv. Paisie Aghioritul ca nu manca nimic in copilarie in zilele de post pentru ca mama lui gatea mancarea de post in aceleasi vase in care pregatise mancare de frupt cu o zi inainte, desi in mod sigur mama lui spala vasele pentru ca era femeie credincioasa. Strabunicii mei aveau vase diferite pentru zile de post (mi-a povestiti bunica cum la inceperea unui post dadeau jos din pod toate vasele pentru post). Nu ca erau bogati ca sa aiba multe de schimb, o faceau din evlavie.
    Ceea ce cred eu e ca in zile de sarbatoare sa cautam sa facem strictul necesar pentru noi, sa nu ne acordam o atentie exagerata noua, ci sarbatorii sau sfantului din acea zi. Daca nu avem nimic de mancare, daca n-am apucat sa mai pregatim nimic, atunci sa ne facem niste mancare, ceva simplu si hranitor, dar nu mancare pentru toata saptamana sau conserve pt iarna. Pot aparea diverse situatii particulare care sa ne oblige sa facem lucruri, Dumnezeu stie viata fiecaruia.
    Imi pare rau ca unii profesori umilesc copiii, nu realizeaza, nu se gandesc ca-i pot marca pentru totdeauna, daca acel copil nu are o fire mai puternica. Tu ai reactionat, te-ai aparat si i-ai aparat si pe parintii tai.
    In facultate am avut un profesor de Mecanica, un domn in varsta care asa de frumos explica si asa de mult imi placea de el incat mi-am dorit sa invat bine pentru examen, nu doar pentru nota mea, ci mai ales din respect pentru el. Mie nu mi-a placut niciodata fizica, iar mecanica era fizica, dar nu conta. Numai ca … am fost o loaza, in acea perioada am avut alte preocupari tineresti, am pierdut timpul si n-am reusit sa ma pregatesc cum voiam, cum trebuia. Am luat un 7 jalnic si inca imi amintesc privirea buna a profesorului cand mi-a pus nota si sentimentul meu puternic ca l-am dezamagit si mi-era asa de rusine. 7 nu e neaparat o nota jalnica, dar era pentru mine in acel context. Cred ca in acelasi mod ar fi bine daca am putea sa intelegem si frica de Dumnezeu, sa nu o asociem cu frica de pedeapsa, ci frica ca-L dezamagim, iar El ne iubeste mai mult decat putem noi intelege acum. Pedeapsa e numai o consecinta si este adesea pedagogica.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Ma numesc Anca. Sunt intr-o continua cautare de lucruri mici simple si frumoase. Imi place sa rad, sa tac, sa vorbesc, sa ma joc cu ate, culori, prostioare, arome, sa beau cafea cu lapte si ceai bun cu oameni dragi. Imi place sa cred ca fac din casa mea o casuta din poveste 🙂 unde va invit din cand in cand sa impartasim momente. Va multumesc ca ati trecut pe aici.

Puteti sa-mi scrieti la: anca.ivan99@yahoo.com

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

“Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare; dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.”

Comentarii recente

  • mihaella la Simplify
  • Maria la Simplify
  • Simona la Simplify
  • madalina365 la Simplify
  • o femeie la Simplify

Footer

ancapoveste

ancapoveste
Instagram post 2340238407061351759_7353501006 Instagram post 2340238407061351759_7353501006
Instagram post 2337289526162243401_7353501006 Instagram post 2337289526162243401_7353501006
Best place on Earth Best place on Earth
Best cake 🍒 Best cake 🍒
Instagram post 2333372053222463226_7353501006 Instagram post 2333372053222463226_7353501006
Instagram post 2332889870783416003_7353501006 Instagram post 2332889870783416003_7353501006
#crescento.creatoridepahare, #littleblackcup #crescento.creatoridepahare, #littleblackcup
Instagram post 2330031877733690552_7353501006 Instagram post 2330031877733690552_7353501006
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Copyright

Toate articolele și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Căsuța din Poveste. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Categorii pe blog

Arhivă

Copyright Casuta din Poveste © 2021 · Website realizat de Artisan Web

Folosim cookie-uri pentru evidența numărului de vizitatori și alte chestiuni funcționale. Nu colectăm date personale în alte scopuri decât cele esențiale pentru buna-funcționare a site-ului.. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Confidențialitate

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.
Necesare
Întotdeauna activate

Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Non-necesare

Orice cookie-uri care nu pot fi deosebit de necesare pentru funcționarea site-ului web și sunt utilizate special pentru colectarea datelor cu caracter personal ale utilizatorului prin intermediul analizelor, anunțurilor și al altor conținuturi încorporate sunt denumite cookie-uri inutile. Este obligatoriu să obțineți consimțământul utilizatorului înainte de a rula aceste cookie-uri pe site-ul dvs. web.